Blog dle kategorií





Nejnovější články:

Chlazení COVID-19 vakcín suchým ledem – efektivní a levná náhrada mrazících boxů

S příchodem funkčních vakcín na COVID-19 vyvstala řada logistických překážek. Jednou z největších je uskladnění preparátu od společností Pfizer a BioNTech, který vyžaduje teplotu okolo -70 °C, ve zdravotnických zařízeních. Efektivním, dlouhodobě udržitelným a relativně levným řešením je chlazení suchým ledem, které doporučují i výrobci vakcíny.

Zatímco rok 2020 byl ve znamení usilovného vývoje vakcín proti koronavirovému onemocnění COVID-19, velkým tématem roku letošního bude jejich efektivní distribuce. Bez nadsázky jde o vůbec největší logistickou operací, kterou kdy lidstvo organizovalo [1]. 

Během následujících měsíců bude třeba rozvézt miliardy vakcinačních dávek – a velkou část z nich (mRNA vakcíny Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech) je třeba během přepravy i skladování chladit na teplotu v rozmězí -90 až -70 °C. Tento problém se týká i České republiky, která si prostřednictvím Evropské unie objednala cca 4 miliony dávek [2].

Řada českých zdravotnických pracovišť přitom skladovacími prostorami schopnými dosáhnout takto nízkých teplot nedisponuje. Po rozmrazení je přitom ampule možné skladovat v lednici při teplotě 2 až 8 °C nejvýše pět dní.

Potenciálně tak vyvstává zásadní problém s efektivní distribucí a vakcinací, který dále prohlubuje potřeba aplikovat u očkovaného jedince dvě dávky v 3týdenním rozestupu [3]. 

 

Suchý led doporučuje i Pfizer

Řešením pro zdravotnická zařízení je dlouhodobé uskladnění vakcín v termoboxu se suchým ledem (pevným oxidem uhličitým). To ostatně není žádná novinka – pelety suchého ledu využívají k chlazení během distribuce také oba výrobci.

Podle pokynů výrobců o uchovávání ampulí můžete vakcínu skladovat až 30 dní v originálním termoboxu. Podmínkou je udržení dostatečně nízké teploty pravidelným doplňováním suchého ledu, který postupně – při teplotě -78,5 °C – sublimuje.

Pelety o průměru 10 až 16 mm stačí do termoboxu doplnit jednou za pět dní, dodržíte-li výrobcem stanovené podmínky: box otevřete maximálně 2× denně (v několikahodinových rozestupech) nejvýše na 3 minuty a po každém uzavření jej pečlivě zalepíte izolační páskou (viz pokyny o doplňování suchého ledu). 

Při dodržování pokynů vás 30denní chlazení jednoho boxu (s obsahem až 975 ampulí, tzn. 4 875 až 5 850 dávek) vyjde řádově levněji než pořízení speciálního chladícího zařízení.

Při častějším otevírání termoboxu sublimuje suchý led rychleji a je proto potřeba jej častěji doplňovat. Samotný box lze po celý měsíc bez problémů skladovat při pokojové teplotě [3, 5, 6].

ampule vakcíny COVID-19

Ampule s vakcínou Comirnaty. Zdroj: wikimedia.org

 

A co další COVID-19 vakcíny?

Požadavek hlubokého chlazení se naštěstí netýká ostatních vakcinačích přípravků. Očkovací látka od společnosti Moderna vydrží použitelná až 4 měsíce při skladování v -20 °C. Ostatní vakcíny (od společností AstraZeneca, Johnson & Johnson a CureVac) by mělo jít skladovat dokonce až půl roku v obyčejné lednici. 

Tyto preparáty nicméně do České republiky dorazí až v následujících měsících či dokonce až příští rok [2, 8–10].

 

Dodáme vám suchý led do 24 hodin

Naše společnost disponuje několik výrobníky suchého ledu s kapacitou až 2 740 kg pelet za den. Suchý led potravinářské a zdravotnické kvality dodáváme řadu let mj. významným potravinářským a biotechnologickým firmám.

Nugety potřebných rozměrech (10 až 16 mm) vám dodáme v termoboxu se zárukou uchování suchého ledu minimálně po dobu 7 dnů.

Zjistěte více: výroba a prodej suchého ledu

Rádi s vámi probereme dodání suchého ledu a spočítáme, kolik pelet bude vaše zdravotnické zařízení potřebovat. Domluvme si nezávaznou konzultaci.


Zdroje:

  1. Covid-19 vaccine from Pfizer and BioNTech is strongly effective, early data from large trial indicate
  2. Strategie očkování proti COVID-19 v České republice
  3. Globální informace o Comirnaty – COVID-19 mRNA Vaccine (nucleoside modified)
  4. The sublimation temperature of carbon dioxide
  5. Z jedné ampule vakcíny Pfizer by se mohlo využít šest dávek místo pěti
  6. Přepravní izolovaný termobox – pokyny pro doplňování suchého ledu (vakcína Comirnaty)
  7. Moderna COVID-19 Vaccine: Storage and Handling Summary
  8. CureVac’s COVID-19 Vaccine Candidate, CVnCoV, Suitable for Standard Fridge Temperature Logistics
  9. AstraZeneca hopes warmer storage needs for COVID-19 vaccine will be an advantage against mRNA competitors
  10. Pfizer's COVID-19 vaccine looks impressive, but Sanofi, J&J and Novavax shots eye a logistics edge
 
Autor článku: Martin Rozínek

Martin je certifikovaná osoba organizace EVHA. Jeho starostí je obchod, strategický rozvoj společnosti – a také odborné konzultace. Postará se o inspekci vašich strojů a ventilace a prozradí vám, jak nečistoty a usazeniny odstranit.

Sídlo společnosti

Eco-stations s.r.o.
Na Florenci 1332/23,
110 00 Praha 1 – Nové Město

IČO: 28984650
DIČ: CZ28984650

Ekonomický servis a objednávky

email: info@eco-stations.eu

Všeobecné obchodní podmínky

- čištění VZT
- prodej suchého ledu
- ostatní služby