Blog dle kategorií





Nejnovější články:

5 důvodů, proč výrobci automobilů upřednostňují čištění suchým ledem

Zkrácení plánovaných odstávek až o 90 %, šetrnost k jemným součástkám i životnímu prostředí. Čištění suchým ledem získává mezi výrobci vozidel a automobilových součástek na popularitě. Pomoci může i vašemu podniku.

V málokterém odvětví je robotizace tak výrazná jako v automobilovém průmyslu. Umělá inteligence a důmyslný software se podílí na každém výrobním kroku; nakladače řídí naskladnění dílů a součástek, robotická ramena svařují a lakují, pásové dopravníky produkci propojují a určují její tempo.

Celá výrobní linka je vyladěna do posledního detailu. Stačí malá chyba – a dobře fungující proces se sesype jako domeček z karet. Důležitou součástí facility managementu je proto údržba výrobních zařízení i vzduchotechniky. Důvodem je udržení kvality výroby:

Minulost, přítomnost a budoucnost: kam čištění v automotive směruje?

Údržba strojních zařízení a ventilace je zdlouhavá a náročná. Na tom se shodne většina techniků i manažerů. A důvod? Především zastaralé metody čištění.

Vysokotlaké otryskávání vodou se nesmí provádět při zapojení do elektrické sítě. Čištění ultrazvukem (podobně jako pískování) deformuje jemné povrchy, použít jej můžete navíc jen na součástky do určité velikosti. A např. chemická čistidla si žádají speciální režim a výrobce  limitují povinností ekologické likvidace.

produkce motorů

Čisté prostředí je pro bezproblémové sestavení automobilů i výrobu jednotlivých dílů zásadní. Zdroj: hamton.co.uk

Limitující je ale hlavně délka přípravných prací. Čištěný stroj je třeba vypnout, nechat vychladnout, rozebrat na části, přesunout na speciální stanoviště – a teprve pak (často po několika dnech) přichází ke slovu údržba. Další hodiny trvá, než zařízení uschne a uvolněné nečistoty pracovníci údržby odsají. A pak se celý proces v obráceném pořadí opakuje.

Ještě složitější je vyčištění odtahových systémů. Nezřídka si žádá kompletní odstávku provozu, rozebrání a snesení potrubí; v takovém případě výroba místo dnů stojí týdny.

Přečtěte si: Znečištěná vzduchotechnika mění české podniky v časované bomby. Existuje řešení?

Laserové čištění vs. tryskání suchým ledem

Překotný technologický rozvoj posledních let přinesl hned dvě slibné metody čištění: laserem a pomocí suchého ledu. V čem je jejich výhoda?

V porovnání s otryskáváním není laser vhodný pro odstranění usazenin ze členitých povrchů, při špatném nastavení může poškodit povrch čištěného zařízení.

Zásadním omezením je jeho finanční dostupnost; při podobných výsledcích dosahují náklady na laserové čištění až dvacetinásobku výdajů na otryskávání suchým ledem.

Až 90% úspora času

Co vše v automotive se suchým ledem vyčistíte? Kromě rozžhavených forem, upínacích přípravků a výrobních strojů třeba také usazeniny z ventilace – bez demontáže a snášení.

Mechanické čištění tryskacími stroji přidá vaší měsíční produkci i několik směn navíc. Zatímco s tradičními metodami trvá vyčištění jednoho robotického ramene okolo 8 hodin, s otryskáváním jej zbavíte nečistot už za pár desítek minut.

Stroj na pokovení světlometů

Výsledek čištění stroje na pokovení světlometů. Zdroj: materiály Eco-stations

Obrovskou předností suchého ledu je jeho šetrnost k čištěnému materiálu. Bez problémů s ním vyčistíte geometricky složité povrchy: hlavice lisovacích strojů, uchopovací přípravky robotických ramen, upínací přípravky.

Suchý led oceníte i při mimořádné odstávce. Je-li příčinou např. vrstva usazenin na lisovacím stroji, stačí zařízení vypnout;  údržbáři odstraní nečistoty během několika minut. K ovládání tryskacích zařízení stačí několikahodinový trénink – vyhnete se tak drahým specialistů na průmyslové čištění.

Přečtěte si: 5 faktorů, které byste při výběru dodavatele na čištění suchým ledem měli zvážit

Na ventilaci robota

K odstranění usazenin z odtahů se zase používá na dálku řízený robot. Do ventilace se vkládá revizními dvířky, bez rozebírání potrubí. Dosah robotického zařízení se počítá na desítky metrů; čištění po zakrytování okolí vstupu robota nezřídka probíhá i za plného provozu.

Tryskací robot Jetty

Robot Jetty si poradí s ventilací různého průměru. A nevadí mu ani zahnuté potrubí. Zdroj: materiály Eco-stations

Řada společností si vedle tryskacích strojů pořizuje i vlastní peletizér na výrobu suchého ledu (např. Continental Barum, Cormodora Wheels). Otryskávání se pak stává součástí jejich dlouhodobé strategie pro efektivnější provoz a snížení nákladů.

Líbil se vám článek? Pomohl vám? Sdílejte jej na Facebooku i LinkedInu, dejte nám like.

 
Autor článku: Martin Rozínek

Martin je certifikovaná osoba organizace EVHA. Jeho starostí je obchod, strategický rozvoj společnosti – a také odborné konzultace. Postará se o inspekci vašich strojů a ventilace a prozradí vám, jak nečistoty a usazeniny odstranit.

Sídlo společnosti

Eco-stations s.r.o.
Na Florenci 1332/23,
110 00 Praha 1 – Nové Město

IČO: 28984650
DIČ: CZ28984650

Ekonomický servis a objednávky

email: info@eco-stations.eu

Všeobecné obchodní podmínky

- čištění VZT
- prodej suchého ledu
- ostatní služby